За мнозина, които започват ремонти, възниква въпросът какво да положат на пода в кухнята.
Въпросът със сигурност е спорен, особено след като има толкова много опции за подови настилки, които могат да се използват за кухнята.
Разбира се, всички прекрасно разбираме, че в нашия свят няма нищо вечно, но все пак искаме да направим ремонтите, особено в кухнята, по-трайни, защото прекарваме достатъчно време в кухнята. Повечето от нас избират нещо надеждно, по тяхно мнение, по-трайно, като естествен камък, както и по-евтин вариант под формата на керамични плочки.
Нека да разгледаме плюсовете и минусите на това подово покритие. Най-големият плюс е устойчивостта на влага.
Плочката няма да се подуе и няма да се изкриви от проникване на влага. Но може да се счупи, защото е по-крехък от естествения камък. Що се отнася до камъка, най-често срещаният материал е мраморът. Той е едновременно красив и добър, но твърде студен, има пореста структура, с кухини и пукнатини, в които може да проникне влага, а заедно с него и мръсотия и плесен.
Изкуственият камък е по-надежден в сравнение с камъка и плочките. Това е композитен материал, изработен от мрамор или кварцов чипс, багрило и полиестерна смола. Съставът, както знаете, прави пода много по-здрав, но също така увеличава цената му. Едно от предимствата на агломерата е поддържаемостта.
Следващият тип подови настилки идентифицирахме по сходството им, както и по ценовата категория – ламинат, трислоен паркет и корк. Е, да започнем с ламината. Доста евтин материал, лесен за инсталиране, а връзката за заключване ви позволява бързо и лесно да замените повреден ламел. Минуси – хлъзгави и шумни. Все още не препоръчваме полагане на трислоен паркет в кухнята, тъй като залепеният фурнир от естествено дърво се различава по плътност от шперплата и ако попадне влага, фурнирът може просто да се отлепи от основата. Що се отнася до корковия под, той е достоен материал за кухнята. Той е мек, въпреки че мнозина смятат това свойство на корк за минус, създава ефект на топъл под, покритието не е хлъзгаво, достатъчно устойчиво е на петна и е оптимално за астматици и страдащи от алергии, тъй като не привлича прах, за разлика от ламинирания паркет.
Е, тук стигаме до любимия ни материал, който според нас има място в кухнята – масивна дъска. Дървото, както всички разбират, е не само екологично, но и създава усещане за комфорт и топлина. Никой материал не може да замени дървото.
Но ние няма да говорим за класически паркет от дъб или ясен, а за видове дървета, които не подлежат на гниене и са по-плътни по структура. Тези дървета ще обсъдим сега.
Първото дърво, за което искаме да говорим в статията, е тиково дърво. Да, да, същият тик, който се използва на кораби от древни времена. Понастоящем той принадлежи към елитните сортове дървесина, със средна плътност, но поради високото съдържание на каучук, дъската от тиково дърво е устойчива на влага и не гние. Много дизайнери, познавайки тази характеристика на тиковото дърво, го използват за украса на бани и душове.
Следващото дърво е Ипе, расте в Южна Америка и е известно по целия свят със своите лечебни свойства. Ипе дървото е доста тежко и твърдо, трудно за обработка. Дървото е устойчиво на гниене, гъбички и термити.
Жатоба – родом от Мексико, Перу, Парагвай и Бразилия. Структурата на дървото е доста голяма, дървото е тежко и плътно, под въздействието на слънчевата светлина променя цвета си с течение на времето. Поради своята влагоустойчивост, той се използва за всички видове строителни работи, производството на лодки, проектирането на открити тераси, стълби и се използва за външна декорация на къщи.
Масарандуба- Дървесината е много издръжлива и надеждна, но трудна за работа. Използва се в цял свят за конструкции в контакт с вода, кейове, кейове, опори на мостове, открити стълби и декинг. Също така ще изглежда добре в кухнята.
Кемпасът е по-често срещано дърво и се чува у нас. Дървото на Кемпас е толкова плътно и тежко, че прясно нарязани трупи потъват във водата. Дизайнерите отдавна оценяват високите качества на износоустойчивост. Дървесината не подлежи на гниене, използва се за производството на траверси, а също и като покривен материал. Паркетът Kempas ще продължи много години безпроблемна експлоатация.
Подовото покритие в кухнята придава изтънченост на цялата стая. И без значение какъв материал сте избрали, важно е да поддържате хармония, така че по всяко време, било то горещ летен ден или студена зимна вечер, вашата кухня да остане уютно място за вас и цялото ви семейство.