Сайдингът е сравнително нов строителен материал, който бързо придоби популярност и добра репутация.

Въпросът за защитата във времето на стените на домовете им винаги е притеснявал хората. А в Северна Америка е измислена доста проста конструкция: дъските са приковани към стените, така че всеки следващ хоризонтален слой да покрива предишния. В същото време водата се стича и не изтича под облицовката. Това е „прадядото“ на съвременния сайдинг.

Първоначално сайдингът е направен от дъски – прости планови или допълнително боядисани. Но, както знаете, едно дърво започва да гние с времето. Следващата стъпка беше изобретяването на виниловия сайдинг. Той се появява в САЩ и Канада през 50-те години на миналия век. По същото време на строителния пазар се появи металният сайдинг. Вярно е, че в гражданското строителство е практически не се използва – взема се за външна декорация на работилници, производствени помещения и др.

Предимствата на сайдинг системите за фасадни облицовки:

Търсенето на сайдинг в строителството е лесно да се обясни с неговите предимства. А именно:

-Сайдингът е устойчив на ултравиолетови лъчи и температурни крайности, както и на мръсотия и различни видове бои;

-Сайдингът не гние, не се страхува от насекоми и гъбички;

-Не абсорбира влагата;

-Сайдингът е устойчив на удари и устойчив на механични повреди, удари и драскотини;

-Материалът е еластичен;

-Сайдинг – нетоксичен и, което е важно, огнеупорен материал.

 

Основните видове сайдинг:

Винилов сайдинг

Винил панелите са много популярен вид на сайдинг днес. Те са добри, защото могат да бъдат прикрепени към всяка повърхност на стената: тухла, бетон, измазани. Винил сайдинг е евтин, така че може да бъде много икономично да се даде на сградата чист и модерен вид.

Виниловият сайдинг е изработен от PVC, като преминава всички тестове и сертификати. А за стабилността на такъв обшивката на ултравиолетовите лъчи, в състава му се въвежда титанов диоксид – тази добавка определя засенчването на сайдинга (главно са светли цветове).

Предимствата на виниловия сайдинг:

.издържливост на влага и замръзване

.огнеустойчивост

.UV устойчивост

.достъпна цена

Сайдинг за цокъл

Цокълният  сайдинг се използва за покриване на сгради. По външен вид, той перфектно имитира дърво, камък, тухла, и е много по-евтино. Предимствата на този тип сайдинг включват:

.устойчивост на корозия

.устойчивост на удар

.устойчивост на температурни крайности

Дървен сайдинг

Дървеният сайдинг е направен от дърво, пресовано при висока температура с свързващи вещества. След това сайдингът се омаслява със защитни съединения.

По външния си вид дървеният сайдинг  може да се използва и за вътрешна декорация.

Сайдинг  виброцимент

Сайдингът е все още новост на българският  пазар на строителни материали. Изработена е от цимент и целулозни влакна и прилича на рисувани дървени плоскости.  Пожароустойчив е и одобрена за използване в сгради с високи изисквания за пожарна безопасност.

 

Избор на сайдинг

При избора на сайдинг трябва да се обърне внимание на следното.

-Равномерно оцветяване. Качествен сайдинг, равномерно рисуван от двете страни. По-бюджетната версия на сайдинга е боядисана отвътре за тон, по-лек от външната страна. Основното е да се запази еднаквостта на цвета.

-Дебелина на панела .Устойчивостта на страничните страни на товари и деформации зависи от това. Ако страничният панел има разлики по дебелина и това може да се види с просто око, по-добре е да не се закупува такъв материал.

-Отвори за крепежни елементи. На върха на страничните панели има специални отвори за крепежни елементи. Те трябва да се извършват внимателно, на една линия – това е мярка за качество.

-Предната повърхност на сайдинга – трябва да има еднакъв цвят, без признаци на разслояване, пукнатини и белене.

И, разбира се, обърнете внимание на гаранционния срок. Като правило, гаранцията за сайдинг е 25-50 години – в зависимост от производителя, и не се прилага за дефекти, причинени от неправилно инсталиране на материала.

 

Сайдингът е красив, надежден строителен материал, който ще придаде на сградата чист вид и ще предпази фасадата на вашата прекрасна къща.

About the author
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit